Van Vitikkala on hollantilaiseen friisiläisen hevosrodun kattojärjestöön KFPS:ään rekisteröity kasvattajanimi. Rekisteröitynä kasvattajana olemme sitoutuneet noudattamaan niitä periaatteita, sääntöjä ja määräyksiä joiden pyrkimyksenä jalostuksen suhteen on taata friisiläisen hevosrodun säilyminen puhtaana sekä kasvatuksellisesti pyrkiä tuottamaan yksilöitä jotka mahdollisimman hyvin ilmentäisivät rodulle tyypillisiä piirteitä.

Kasvatuksessa yksi tärkeimmistä tavoitteistamme on että kasvattimme olisivat mahdollisimman ystävällisiä, helposti käsiteltäviä ja yhteistyöhaluisia yksilöitä. Laadukkaan kasvatuksen ensimmäinen lähtökohta on laadukas siitostamma. Meille siitostamman laadukkuus tarkoittaa kantakirjan mukaisten kriteerien täyttymisen lisäksi erityisesti luonneperimää. Vaikkakin syntyvä varsa on geneettisesti 50 / 50 yhdistelmä tammasta ja sille käytetystä jalostusorista, muokkaa tamman käyttäytyminen huomattavasti nuoren varsan luonnetta, heti syntymästä lähtien.

Friisiläinen jalostusori on selviytynyt yhdestä ehkä maailman tiukemmista valinnoista saavuttaessaan kantakirjauksen eli jalostusoikeuden. Meille kasvatuksellisesti on sanomattakin selvää että käytämme vain jalostukseen hyväksyttyjä stb-oreja. Mutta pelkkä jalostusoikeus ei yksin vielä riitä vaan orin on myös sekä suvullisesti että erityisesti rakenteellisesti oltava sovelias tammoillemme. Käytettävän orin sukuisuus ja rakenteeseen / rotutyyppiin liittyvät seikat voi selvittää kirjallisen tiedon perusteella mutta tämän lisäksi haluamme aina tutustua käyttämäämme oriin henkilökohtaisesti. Tämän mahdollistaa läheiset suhteemme rodun alkuperämaahan ja siellä sijaitseviin oriasemiin sekä kasvattajiin.

Jalostuksellisesti haluamme kehittää rotua sen emokantakirjan ( KFPS ) jalostusohjelman mukaisesti ja tavoitteemme on kasvattaa urheilupainotteisia, laadukkaita yksilöitä. Tästä esimerkkinä neljän viimeisen kantakirjausnäyttelyn eli keuringin ( 2009, 2011, 2013, 2015 ) saavutuksina 17 esittämämme kasvatin osalta on 8 x luokkavoitto, 7 x ster, 7 x 1st premie, 3 x Keuring Champion ja 1 x KFPS Stb Kroon.

Kasvatuksen osalta pyrimme myös kiinnittämään erityistä huomiota kantavien tammojemme ruokintaan ja sen vaikutukseen sikiön kehitykseen. Varsojen sekä kasvavien nuorien kohdalla noudatamme myös tarkkaan suunniteltua ruokintaa ja kiinnitämme erityistä huomiota heinän laatuun jonka perusteella laadimme ruokintasuunnitelmat.

Madotukset, rokotukset sekä säännöllinen kaviohuolto on osana kaikkiien hevostemme säännöllisiä toimia. Varsojen jalka-asentoja tarkkaillemme herkeämättä ja varsat totutetaan kaviohuoltoon kohta syntymän jälkeen.

Siitostallimme kaikki karsinat ovat varsin kookkaita ( n.16 neliömetriä ) mikä mahdollistaa nuorelle varsalle hyvän liikkumatilan yhdessä emänsä kanssa. Tarhat ovat kookkaita joissa hevosilla on tilaa liikkua ja käyttää vapaasti kaikkia askellajeja. Erityisesti nuorilla ja kasvavilla yksilöillä pidämme tärkeänä että vuodenaikaan katsomatta ne pääsevät ulkoilemaan mahdollisimman paljon päästen kuitenkin yöksi tallin suojiin karsinaan lepäämään.

 

FPS papereilla varmennettu friisiläinen on vakuus siitä että kyseessä on suvultaan tunnettu aito friisiläinen hevonen.