Tällä sivulla esittelemme omat hevosemme ja kasvattimme. Tarkempaa tietoa jalostukseen ja kasvatukseen liittyvistä periaatteistamme löytyy Vitikkalan Rustholli / van Vitikkala -sivulta.
 

 • Filip van Vitikkala 1st premie full pedigree, Vb Ster, Ermelo selected

   

   

   

   

   

  Rotu: Friisiläinen

  Sukupuoli: Ori

  Syntynyt: 28.02.2009

  Isä: Monte 378

  E.isä: Olof 315

   

  Filip van Vitikkalan ensiesiintyminen näyttelykehässä tapahtui Ypäjän keuringissa vuonna 2009. Filip saavutti tuolloin varsaluokan voiton ja sai 1.premien.

  Filipin liike ja rakenne vaikutti erittäin lupaavilta joten päätimme lähettää nuoren oripojan hollantiin kasvamaan ja valmentautumaan mahdollisiin jalostusorivalintoihin. Filip osottautui melko nopeasti orilauman päälliköksi ja oli muutoinkin ori isolla O:lla.

  Käännyttyään kolmevuotiaaksi koitti aika jolloin Filip astui Ermelossa seuraavaan kehään yhdessä 397 muun nuoren oripojan kanssa tavoittelemaan pääsyä jatkoon eli Leeuwardenin oripäiville sekä pääsyn myötä myönnettävään ster-arvoon.

  Tavoite oli melko huima mutta Filipin liike ja orileima vakuuttivat tuomariston ja lippu Leeuwardeniin oli " taskussa ", samalla plakkariin tuli myös ster-arvo.

  Filip on ensimmäinen suomessa kasvatettu friisiläinen ori joka on päässyt jatkoon orivalintojen ensimmäiseltä kierrokselta. Filip herätti suurta mielenkiintoa rodun alkuperämaassa ja siitä oli omat artikkelinsa paikallisissa hevoslehdissä.

  Leeuwardeniin päästäkseen nuorten orien on läpäistävä myös muita testejä joista yksi on siemenen laatu. Ja huolimatta varsin orimaisesta olemuksestaan, ei Filipin siemen täyttänyt jalostusoreille säädettyjä vaatimuksia siemenen liikkuvuudesta joten Filipiä ei Leeuwardenissa nähty. Harmillista sinällään mutta tarina luo uskoa tulevaisuuteen ja kertoo että myös alkuperämaan ulkopuolella voidaan kasvattaa yksilöitä joilla on tasavertaiset mahdollisuudet pyrkiä jopa saavutuksesta korkeimpaan. Toki on muistettava että tälle tasolle pyrittäessä on avainasemassa riittävän laadukas emälinja ja siitostamma.

  Nykyään Filip asustaa Meksikossa jossa tulisieluinen ori on haluttu yksilö.

  Filip van Vitikkala ja ikää 1h

    Takaisin