• Keuring 2015 - Tuhkimotarina

   

   

   

   

   

  Vitikkala Weekend-tapahtumassa 21-23.08.2015 pääosaa esitti Suomen friisiläishevosyhdistyksen virallinen kantakirjakirjanäyttely eli keuring. Näyttely oli järjestyksessään viides Suomessa järjestetty kantakirjanäyttely. Näyttelyt maassamme pidetään joka toinen vuosi. 

  Vuoden 2015 näyttelyn pitopaikkana toimi Vitikkalan Rustholli. Itse näyttely pidettiin uudella derby-kentällämme joka osoittautuikin viikonlopun aikana ennakoitua kestävämmäksi. Sateinen kesä piti meitä jännityksessä ilmojen suhteen mutta elokuinen helle oli vieraamme jokaisena päivänä ja tapahtuma saatiin vietyä läpi auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta.

  Näyttelytapahtuma jakautui kolmelle päivälle siten että perjantaina oli vuorossa Ibop-testi eli käyttötesti hevosille joka ajaen tai ratsain. Ibop-testiin osallistuvan hevosen on oltava vähintään 4-vuotias. Testissä mitataan hevosen soveltuvuutta käyttöön liikkeiden, rakenteen, kuuliaisuuden, balanssin ja herkkyyden osalta ja luonnollisesti kokonaisvaikutelmaa.

  Vitikkalan Rusthollista testiin osallistui kaksi kasvattiamme, 4-vuotiaat tammamme Jebina van Vitikkala ja Lunia van Vitikkala. Molemmat tammat olivat valmennettu suorittamaan testin ajaen ja Lunia esiintyikin varsin mallikkaasti saaden testistä hienot 69,5 pistettä. Mutta sitten tuli Jebinan vuoro...Tiesimme Jebinan olevan varsin kyvykäs vaunujen edessä ja kykenevän suorittamaan ajotestinä jopa Show-ajo testin mikä on normaalia ajotestiä vielä vaativampi. Vaan kuinkas kävikään! Lämmittelyn yhteydessä nuori neiti sai " kilarit " jostain ja nousi pystyyn vaunujen edessä. Kierrokset olivat korkealla ja vaikka kuljettajana toimi lajin kiistaton kuningas, Alfons van Proosdij, ei hänkään mahtanut mitään Jebinan temperamentille. Erittäin raskain mielin jouduimme taluttamaan Jebinan vaunuineen pois kentältä välttyäksemme vahingoilta niin hevosen kuin ihmistenkin suhteen.

  Ibop-testi oli vielä käynnissä ja pidimme Alfonsin kanssa pikapalaveria Jebinan käydessä kierroksilla vierellämme. Jebina oli totutettu satulaan mutta ei juurikaan ratsastettu, puhumattakaan että olisi valmennettu testiä varten satulan alla jota yleensä tehdään vähintään kuukauden ajan. Päätimme kuitenkin ottaa suuren riskin ja satuloida tuon adrenaliinia pursuvan tehopakkauksen vieden Jebinan takaisin nurmelle, nyt satuloituna ja Alfonsin ratsastamana. Voin luvata että ruutikin oli leikkitavaraa verrattuna siihen räjähteeseen jota Alfonsin piti hallita mennessään takaisin derby-kentälle. Ja tästä alkoi Tuhkimotarina!

  Alfonsin ratsastamana Jebina saavutti koko Ibop-testin korkeimman pistemäärän, 77,5!! Kantakirjan sääntöjen mukaisesti friisiläisen tamman on saavutettava 77 pisteen raja testistä ollakseen oikeutettu osallistumaan arviointin koskien sitä kaikkein korkeinta arvoa, alle 7-vuotiailla Crown-arvoa ja 7-vuotiailla jotka ovat varsoneet vähintään kerran, Model-arvoa. Tämän lisäksi tamman on saatava keuringista 1 premie. Nyt menikin sitten yöunet miettiessä kuinka Jebina mahtaa käyttäytyä seuraavana päivänä kun on keuringin vuoro.

  Lauantai, 22.08.2015 valkeni jälleen aurinkoisena ja kaikki oli valmista keuringia varten. Meiltä oli mukana näyttelyssä yhteensä 10 van Vitikkala-kasvattia.

  Näyttelyn aloitti nuorin hevosistamme, tammavarsa Whisper van Vitikkala saaden hienosti 2 premien. Seuraavana vuorossa oli vuotiaat tammavarsamme Ursula van Vitikkala ja Vanessa van Vitikkala jotka molemmat palkittiin 2 premiellä. Keuringin yhteydessä valitaan myös nuorten hevosten Champion jonka valintaan osallistuvat maitovarsat, 1- ja 2-vuotiaat tammat. Suureksi iloksemme Nuorten Championiksi valittiin Ursula van Vitikkala ( kuva alla )

  Sitten koittikin aika jolloin esiin astuivat 4-vuotiaat, vielä kantakirjaamattomat tammat. Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua ja jännitys ainakin meillä oli käsin kosketeltavissa sillä kehässä olivat Jebina ja Lunia. Kun näyttelyn päätuomari kertoi arvostelun ensin toisesta ja sitten toisesta sillä lopputulemalla että molemmat kantakirjattiin 1 premien stereinä, meinasi happi loppua. Aivan uskomatonta!, omat pikku kasvattimme, voiko tämä olla totta? Mutta tottahan se oli.

  Näyttely jatkui ja vuoroon tuli 3-vuotiaat, vielä kantakirjaamattomat tammat. Meiltä kehässä oli kolme kasvattiamme, Mai van Vitikkala, Melanie van Vitikkala ja Merel van Vitikkala. Tammat saapuivat tuomarin eteen kuulemaan loppuarvostelun järjestyksessä Merel, Melanie ja Mai. Yksi toisensa jälkeeen sai arvostelun; kantakirjataan 2 premiellä joka oikeuttaa ster-rekisteriin pääsyyn. Siis kaikki kolme kantakirjattiin stereinä ja näin täysisukuisina pystyvät jatkamaan täysisukuista periyttämislinjaa.

  Saimme siis yhdessä näyttelyssä 5 kantakirjausta, 5 steriä joista kaksi 1 premietä!! Uskomatonta mutta totta. ( kuvassa alla Mai van Vitikkala )

  Näyttely jatkui ja viimein koitti loppukehän vuoro. Loppukehään kutsuttiin keuringissa 1 premiellä palkitut hevoset eli Jebina ja Lunia. Loppukehän tuloksena Keuring Championiksi valittiin Jebina van Vitikkala ja Reserve Championiksi Lunia van Vitikkala mutta... loppukehän aikana suoritettiin myös arviointi sille kaikkein korkeimmalle arvolle, arvo joka kirjataan kantakirjaan, arvo jota tavoitellaan, arvo jonka eteen tehdään työtä ja koulutusta, arvo jonka vain erittäin harva saavuttaa, Crown eli virallisesti KFPS Studbook Kroon.

  Happi ei kulkenut, sydän jätti muutaman lyönnin välistä kun tuomarin suusta kuului sanat; Jebina van Vitikkala, KFPS Studbook Kroon!! Oma pikku Jeppe joka mursi polveni kun sitä varsana sirutettiin, siitostammamme Nellin toinen varsa, ensimmäinen on Filip joka osallistui myös orivalintoihin, tuo pieni ruipelo on nyt Crown.

  Alla vielä kuva eli pakollinen perhepotretti järjestyksessä vasemmalta oikealle:

  Mai van Vitikkala Stb Ster 2 premie

  Merel van Vitikkala Stb Ster 2 premie

  Melanie van Vitikkala Stb Ster 2 premie

  Jebina van Vitikkala Stb Kroon, Keuring Champion

  Lunia van Vitikkala Stb Ster 1 premie, Keuring Reserve Champion

   

   

   

    Takaisin