• Tekla van Vitikkala

   

   

   

   

   

  06.06.2014 koitti päivä, jolloin vuorossa oli neljännen vuoden 2014 van Vitikkala -varsan syntymä.

  Ster-tamma Linda 'fan Panhuys' varsoi tuolloin kookkaan tammavarsan joka sai nimekseen Tekla van Vitikkala. Van Vitikkala on emäkantakirjaan, KFPS, rekisteröity kasvattajanimemme.

  Etunimien valinnoissa varsoillemme ensisijainen lähtökohta on etukirjain jonka määrittelee KFPS. Vuonna 2014 syntyvien varsojen nimien tulee alkaa kirjaimilla T, U, V. Seuraavaksi haluamme määritellä nimen rodun alkuperämaan ja lisäksi vielä, mikäli mahdollista, friisinmaan etunimistön mukaisesti. Tämän jälkeen haluamme että varsalle annetulla nimellä on jokin perinne ja tarkoitus.

  Vuonna 2014 olemme kaikki saaneet lukea monia surullisia uutisia tammojen, varsojen tai jopa molempien menehtymisistä varsomisien yhteydessä. Myös meillä siitostammamme Nelli varsoi alkukeväästä kuolleena syntyneen, 8kk:n ikäisen varsan. Kuolinsyynä oli tukehtuminen joka aiheutui napanuoran kiertymisestä itsensä ympärille 19 kertaa.

  Vaikka kuinka yritämme parhaamme huolehtien kantavista tammoista, valitsemme oreja, pyrimme varmistaan hyvät olosuhteet varsomisille, on silti lopulta kokonaisuus ja lopputulema korkeimman kädessä. Varsomisen yhteydessä menehtyneiden varsojen tai tammojen muistoa kunnioittaen, onnistuneista varsomisista kiitollisena iloiten, varsavalvojaisten työtä arvostaen, rodusta riippumatta, halusimme antaa tälle neljännelle vuoden 2014 varsallemme nimeksi Tekla. Tekla on muunnos kreikan sanasta Theokleia joka tulee sanoista Theus ( jumala ) ja 'kleos' ( kunnia ) ja tarkoittaa ' Jumalan kunniaa'.

   

  Tekla van Vitikkalan isänä on jalostusori Epke 474 ( Beart 411 x Anton 343 ). Epke on 01.06.2009 syntynyt kookas ( säkä lähes 170cm ) nuori ori, jonka ensimmäiset jälkeläiset syntyvät nyt vuonna 2014. Epke on erittäin haluttu jalostusori ja varaukset Epken siemenestä menivät välittömästi sekä melko tarkkaan harkitusti. Tästä johtuen saamme olla ylpeitä että nyt myös Suomessa on yksi ensimmäisistä Epken jälkeläisistä.

  Emänä Teklalle on ster-tamma Linda 'fan Panhuys' joka aikanaan on hankittu suoraan kasvattajiltaan joilta meriittiä ei puutu. Heidän kasvattamansa on mm. jalostusori Jasper 366. 

  Tekla on Lindan neljäs varsa ja kaikki varsoista ovat olleet tammoja. Lindan ensimmäinen varsa, Wolkje 'fan Panhuys' valittiin luokkavoittajaksi 2011 tammapäivillä saaden kroon-arvon. Wolkjen täyssisko, Anke van Vitikkala, sai sterin keuringissa vuonna 2011 ollen samalla luokkavoittaja sekä Keuring Champion. Lindan kolmas varsa, Pabeke ( Uldrik 457 x Wobke 403 ) syntyi vuonna 2013 ja viettää nuoruttaan Särkelän Ratsutilalla Tarvasjoella. Tekla on siis järjestyksessään neljäs Lindan varsoista ja mikäli kaikki menee hyvin, liittyy Tekla Vitikkalan varsalaumaan vieroituksen jälkeen.

  Kuvass alla Tekla van Vitikkala muutaman tunnin ikäisenä.

   

  Kuvassa alla Teklan emä Linda 'fan Panhuys' jouluna 2011

   

  Kuvassa alla Teklan isä, jalostusori Epke 474

   

    Takaisin