• Varsomiskausi 2014 on alkanut

   

   

   

   

   

  Oripäivät 2013, vierailut eri oriasemilla, monet matkat Hollantiin, lukemattomat tunnit emälinjojen, rakennetaulukoiden ja testitulosten parissa, kiimakontrollit, siemennykset, ultraukset. Siitä oli vuosi 2013 rakennettu.

  Syksyn pimeiden iltojen vaihtuessa talven " kylmyyteen " ruokintasuunnitelmien tekoa, rokotusten ajoittamista, tammojen yleiskunnon ylläpitämistä, kevään ja kesän odotusta.

  Kaikki tämä tuntuu niin pitkältä ja sitä se onkin kunnes lähes huomaamatta on käsillä aika jolloin vahatipat saapuvat, olkipaalit hiipivät tallin käytävälle, yövalvomiset ovat arkipäivää. Niin tänäkin keväänä.

   

  Varsomisen meillä aloitti siitostammamme Swaan v.h. Houkumhuis. Tämä tallin tuittupääksi ristitty johtajatamma halusi pitää meitä jännityksessä varsomalla 6 päivää yli lasketun ajan. 18.05 aamuyöstä laskeutui karsinan oljille sikiökalvojen peittämänä pieni musta tammavarsa ja ei aikaakaan kun tämä tomera tyttönen kapusi jaloilleen ja lähti päättäväisesti suunnistamaan kohti nisiä joissa hyvälaatuinen ternimaito odotti pientä juomaria.

  Nimekseen neitokainen sai Ursula van Vitikkala. Ursulan emänä on siis täysisukuinen, 2013 keuringin reserve champion, 1 premiellä palkittu 9-vuotias ster-tammamme Swaan v.h. Houkumhuis. Swaanin isä on legendaarinen Beart ja emänisänä vähintäänkin yhtä kuuluisa Anton.

  Isänä Ursulalle on jalostusori Bartele 472, jonka " breeding value " hakee vertaistaan. Bartelen tyyppipisteet ovat korkeimmat, mitä friisiläinen jalostusori on koskaan aiemmin saanut, 116!!. Bartelen isänä on Onne ja emänisä Tsjerk. Bartele on kookas, 168-säkäinen, erittäin ratsupotentiaalinen 6-vuotias ori joka tulee kuuluisasta Boszork ( 50 ) emälinjasta.

  Kuvassa alla Ursula van Vitikkala 10 päivän ikäisenä

   

  Seuraavana varsomisvuorossa oli siitostammamme Vera van Hiddum. Veran laskettu aika oli 04.06 mutta hetkellisen helleaallon siivittämänä päätti Vera että nyt saa riittää. Vahatipat tisseihin, hiki kainaloon ja ei aikaakaan kun 25.05 illalla oli oljilla pikkuinen musta kääryle josta kuoriutui hennoille jaloilleen seuraava tammavarsa. Huolimatta hentoudestaan tämä pienokainen suunnisti vähintäänkin yhtä tarmokkaasti kun edeltäjänsä emänsä nisille ja jälleen oli hyvälaatuisen ternimaidon aika kostuttaa pientä suuta. Nimekseen neiti sai Vanessa van Vitikkala.

  Vanessan emänä on siis täysisukuinen, 8-vuotias, vuoden 2009 keuringin reserve champion, ster-tammamme Vera van Hiddum. Veran isänä on Andries 415 ja emänisä on Oege 267. Vera on ainakin toistaiseksi ollut mitä mainioin siitostamma. Veran ensimmäinen varsa, sittemmin menehtynyt, ori Laurens van Vitikkala palkittiin 2 premiellä keuringissa 2011. Keuringissa 2013 Vera esiintyi kahden varsansa kanssa, Saskia van Vitikkala sekä Melanie van Vitikkala. Molemmat varsat saivat tavoitellun 1 premien Saskian ollessa paras maitovarsa ja Melanien ( tuolloin vuotias!! ) ollessa luokkavoittaja sekä Keuring Champion!

  Vanessan isänä on jalostusori Tonjes 459 Sport. Tonjes on syntynyt Yhdysvalloissa ja Tonjesin isänä on myöskin Yhdysvalloissa asuva tarunhohtoinen jalostusori Anton 343. Emänisänä Tonjesille on Ulke 338. Tonjes omaa harvinaisen emälinjan. Tonjes on hiljattain muuttanut Hollantiin SBH-Horses oriasemalle ja esimerkiksi Vanessa on Tonjesin ensimmäisiä jälkeläisiä euroopan mantereella.

  Kuvassa alla Vanessa van Vitikkala 3 päivän ikäisenä

   

  Seuraava varsomisvuoro oli kalenterissa varattu kasvatillemme Anke van Vitikkala. Anke asustaa Tarvasjoella Särkelän Ratsutilalla yhdessä emänsä Lindan ja siskopuolensa Pabeken kanssa.

  Anken laskettu aika oli 29.05 ja melko tarkasti ensisynnyttäjäksi Anke tehtävän hoiti sillä 28.05 oli oljille laskeutunut jälleen musta käärö, joka erittäin terhakasti nousi jaloilleen ja välittämättä yhtään ensisynnyttäjä Anken vinkumisista ja estoyrityksistä, hamusi suuhunsa jälleen hyvää ternimaitoa pursuavan nisän.

  Pienen tutkiskelun jälkeen hännän alta löytyneiden aukkojen lukumäärä ei vastannut kahta edellistä vaan navan takaa löytyi toinen uloke joka jo kohta toimiessaan todisti tämän mustan kääryleen olevan oripoika.

  Nuoriherra sai nimekseen Vincent van Vitikkala.

  Vincentin emä on siis kasvattimme Anke van Vitikkala. Anke on 6-vuotias ster-tamma. Särkelän Ratsutilan valmentamana Anke valittiin vuoden 2011 keuringissa näyttelyvoittajaksi eli Keuring Championiksi. Anke on ensimmäinen suomessa kasvatettu friisiläinen joka on valittu Keuring Championiksi. Isänä Ankelle on yksi ehkä tunnetuimmista jalostusoreista eli Jasper 366 joka ei juuri esittelyä kaipaa. Emänisänä on Wobke 403.

  Anken emä, Linda 'fan Panhuys' asustaa siis yhdessä varsojensa, Anken ja Pabeken kanssa Tarvasjoella. Linda on ster-tamma jolla jälkeläisiä on nyt yhteensä kolme. Vanhin Lindan varsoista, 7-vuotias Anken täyssisko Wolkje 'fan Panhuys' valittiin vuoden 2011 tammapäivillä hollannissa luokkavoittajaksi saaden samalla arvostetun Crown-arvon. Crown-titteli on toiseksi korkein arvo mitä friisiläinen tamma voi saavuttaa. Vuonna 2013 Wolkje sai jälleen 1 premien ja saavutti IBOP-testissä 77,5 joten varsomisen jälkeen sillä on mahdollisuus tavoitella kaikkein korkeinta arvoa, Modelia!

  Vincentin isänä on Bartele 472 josta tarkemmat tiedot on mainittu Ursula van Vitikkalan yhteydessä.

  Kuvassa alla Vincent van Vitikkala muutaman tunnin ikäisenä

   

  Lisää varsomisia Vitikkalassa vielä odotellaan. Toivotaan että kaikki sujuisi hyvin ja samaa toivotetaan myös kaikille muille kasvattajille ja kantaville tammoille, rodusta riippumatta.

    Takaisin